D'ANCONA

Neo-soul, Jazz/RnB

d’Ancona is in de lente van 2018 begonnen als 3-koppige formatie, nadat de Zeeuwse jeugdvrienden Davey van Giesen (Gitaar) en Patrick Bek (Drums) zich met de Bredase Doris van Hooijdonk (Zang en toetsen) verenigden in gezamenlijke queeste naar het maken van eigen werk. Eind 2022 voegde Thomas Haex zich met zijn contrabas bij de groep.

Het geluid van d’Ancona is herkenbaar, eclectisch en dansbaar. De frisse, funky gitaar legt de basis voor een sfeer die balanceert tussen spanning en ontspanning; Warme en krachtige zanglijnen worden gezongen over progressies die doorspekt zijn met invloeden uit de jazz, r-n-b en soul. Groovende strakke drumbeats nemen je mee door alle straten van de wereld en dit alles wordt bij elkaar gebracht en gehouden door de warme klanken van de contrabas. Het geheel klinkt als een ontmoeting waarin wordt bevraagd, gespeeld en uitgedaagd zonder elkaar uit het oog te verliezen. Artiesten als d’Angelo, Portishead, Hiatus Kaiyote en the Fugees zijn een gemeenschappelijke inspiratie voor de banleden van d’Ancona.

Op de eerste EP ’Sphinxes’ staan vier nummers die het thema vrouwelijkheid bevragen en vieren. De EP is sinds 2021 op vinyl beschikbaar en te beluisteren via de bekende platformen (Spotify, Soundcloud, Apple Music, BandCamp etc).

In 2022 was d’Ancona onderdeel van North Sea Round Town in Rotterdam en stonden eerder in oa het Paard Café (Den Haag), Poppodium Grounds (rotterdam) en festival als Werelds Delfshaven, PobParade en Convoi du Fête.